Łatwe w przygotowaniu przekąski bezglutenowe

przekąski bezglutenowe

Niezależnie od tego na jakiej diecie jesteśmy, czy to odchudzającej, oczyszczającej czy bezglutenowej, w życiu każdego z nas od czasu do czasu pojawia się nieodparta ochota na to aby co nieco przekąsić.

 Przekąski powinny być jednak na tyle przemyślane, aby współgrały lub uzupełniały naszą dietę i były przygotowane w taki sposób aby zaspokoiły nasz nagły apetyt nie szkodząc naszemu organizmowi. Szczególnie osoby, których życie organizowane jest wokół ścisłej diety bezglutenowej muszą szczególną uwagę poświęcać na rodzaje przekąsek jakie kupują, bowiem nawet mała ilość glutenu w nich zawarta może mieć swoje nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.

 Nie trzeba jednak zdawać się na łaskę i niełaskę sklepów, które od czasu do czasu oferują swoim klientom produkty bez glutenu, wśród których – jeżeli szczęście dopisze znajdziemy także przekąski.

 W tym wpisie chcę zaprezentować 3 banalnie proste do przygotowania w swojej kuchni przekąski bezglutenowe, dzięki którym szybko i smacznie zaspokoimy swój głód.

 

 Chipsy jabłkowe

Chyba najprostsza przekąska jaką można przygotować. Wystarczy bowiem pokroić jabłka na cienkie plastry, rozłożyć je na papierze do pieczenia i posypać cynamonem. Tak przygotowane plasterki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i pieczemy ok. 2 godzin (po godzinie przekładając je na drugą stronę). Pieczenie powinno trwać do momentu, w którym wszystkie plastry jabłka będą odpowiednio wyschnięte. Warto jednak pamiętać, aby plastry się ze sobą nie stykały lub nie nachodziły na siebie, bowiem mogą się skleić.

 Składniki potrzebne do przygotowania przekąski:

  • jabłka

  • cynamon

 

 Baton musli z orzechami

Całkowicie naturalny i pyszny batonik, który spokojnie może konkurować ze swoimi sklepowymi kuzynami z pewnością zaspokoi nie tylko głód ale i nagłą ochotę na schrupanie małego „co nieco”.

Przygotowanie batonika jest równie proste co przyjemność jego schrupania. W małym rondelku lub garnuszku rozgrzewamy wymieszane masło z miodem, do którego dosypujemy uprzednio lekko uprażone i podgrzane musli, orzechy, sezam, ziarna słonecznika i wszystko co będzie stanowić bazę naszego batonika. Składniki dokładnie mieszamy i obtaczamy w maśle i miodzie, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie całą masę przelewamy na pergamin i staramy się ułożyć ją ściśle na jednej połowie. Drugą połową nakrywamy masę i wałkujemy do uzyskania kilkumilimetrowej warstwy. Całość po wstępnym ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby nasz batonik odpowiednio stężał. Po tym czasie możemy go rozkroić na kawałki i cieszyć się jego doskonałym smakiem.

 Składniki potrzebne do przygotowania przekąski:

  • 4 g masła

  • 40 g miodu

  • 40 g migdałów

  • 80 g orzeszków ziemnych

  • 20 g słonecznika

  • 20 g sezamu

 

Naleśniki z mąki ryżowej, ricotty i suszonych pomidorów

Doskonałe nie tylko jako przekąska, ale i podwieczorek czy lekkie śniadanie. Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od przygotowania dwóch naczyń. W pierwszym miksujemy mleko, olej i ricottę aż uzyskamy jednolitą konsystencję. W drugim mieszamy sól, sodę oraz mąkę ryżową. Mąkę dosypujemy także do naszych płynnych składników i dalej miksujemy. Do ciasta dodajemy pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory oraz pestki słonecznika po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak uzyskaną masę nakładamy na rozgrzaną patelnię wcześniej nasmarowaną oliwą i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki najlepiej smakują świeże, jednak doskonale sprawdzą się również jako przekąska na drugi dzień.

 Składniki potrzebne do przygotowania przekąski:

  • 100 g mąki ryżowej

  • 180 ml mleka

  • 125 g serka ricotta

  • ½ łyżeczki soli

  • mała szczypta sody oczyszczonej

  • uprażone ziarna słonecznika

  • 2 łyżki oliwy

  • 6 suszonych pomidorów

 

Tak oto dobrnęliśmy do końca naszej krótkiej listy domowych, zdrowych przekąsek bezglutenowych. Wszystkich zapraszam do wypróbowania i podzielenia się swoimi opiniami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>