Prosty i smaczny deser – Bezglutenowe tiramisu truskawkowe

Wraz z pierwszym dniem lata nawiedziła nas fala iście tropikalnych upałów, przed którymi każdy z nas musi się odpowiednio zabezpieczyć.

Ochrona głowy i ramion to skuteczny ratunek przez poparzeniami słonecznymi, a nawadnianie organizmu wodą i elektrolitami zapewni nam świeżość umysłu i ciała w każdym miejscu i sytuacji. Co jednak zrobić kiedy przyjdzie nam ochota na małe co nieco?

Doskonałym rozwiązaniem na upalne dni jest zdrowy i bezglutenowy, a przede wszystkim smaczny deser w postaci truskawkowego tiramisu.

 Do przygotowania letniego deseru będziemy potrzebować (składniki na 6 porcji):

Ser mascarpone i śmietankę powinno się dobrze schłodzić
truskawkowe tiramisu bez glutenu

PRZYGOTOWANIE

Pół kilograma truskawek blendujemy z 2-3 łyżkami cukru pudru.

Pozostałą część truskawek kroimy w plasterki, a część odkładamy również dla dekoracji.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając 5 łyżek cukru pudru.

Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Biszkopty moczymy w przygotowanym wcześniej musie truskawkowym i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty nakładamy 2-3 łyżki kremu i oddzielamy go plasterkami pokrojonych truskawek.

Cały proces powtarzamy do momentu zapełnienia pucharka, czyli ponownie układamy namoczone biszkopty bezglutenowe, warstwę kremu i plasterki truskawek.

Dla dekoracji wykorzystujemy odłożone truskawki i tak przygotowany deser odkładamy do lodówki na kilka godzin.

W ten oto prosty sposób przygotowaliśmy doskonały deser na upalne dni, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>