Produkty bezglutenowe dla dzieci

Produkty bezglutenowe dla dzieci

Dieta bezglutenowa to najskuteczniejsze lekarstwo dla osób chorych na celiakię czy nietolerancję glutenu. Jest ona skuteczna niezależnie od wieku, także nawet dzieci z tego typu dolegliwościami mogą ją stosować. Jakie produkty bezglutenowe są dobre dla dzieci a czego powinniśmy unikać?

Zmagając się z nietolerancją na gluten u dzieci, wymagane jest od rodziców aby posiadali oni chociaż podstawową wiedzę na temat mechanizmów funkcjonowania diety bezglutenowej i doboru odpowiednich produktów spożywczych, które będą bezpieczne dla ich dziecka. Dieta bezglutenowa musi być dostosowana do wieku i potrzeb rosnącego organizmu dziecka, a produkty bezglutenowe dla dzieci muszą zaspokajać zarówno zapotrzebowanie w witaminy i składniki odżywcze jak i dobrze smakować.

Jednym z problemów diety bezglutenowej dla dzieci jest niska zawartość białka i witamin (grupa B), błonnika oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo i cynk w mieszankach mąk bezglutenowych, dlatego dietę należy wzbogacić orzechami, kaszą gryczaną i jaglaną, niełuskanym ryżem, ziarnem amarantusa, soją, pestkami słonecznika, sezamem. Warto zwiększyć także porcję warzyw i owoców i podawać więcej soków aby uzupełnić niedobór błonnika w diecie.

Dziecięca dieta bezglutenowa to nieraz twardy orzech do zgryzienia, jednak pomóc może tutaj zasada 5 U autorstwa prof. Stanisława Bergera.

  1. Urozmaicona dieta – każdy posiłek powinien zawierać produkty ze wszystkich grup żywieniowych.

  2. Umiarkowana – jak każda dieta powinna byś stosowana z rozwagą i kontrolowana poprzez sprawdzanie prawidłowej wagi naszego ciała.

  3. Uregulowana – utrzymując stałą liczbę i częstotliwość posiłków w ciągu dnia.

  4. Unikać należy nadmiaru soli, cukru oraz tłuszczy.

  5. Uprawianie sportu przez dziecko na diecie bezglutenowej ma doskonały wpływ na rozwój i perystaltykę jelit dziecka.

Warto pamiętać by produkty bezglutenowe dla dzieci, które wchodzą w skład ich ścisłej diety miały minimalny, a najlepiej żaden kontakt z innymi produktami w składzie których może znajdować się gluten, a nawet jego śladowe ilości. Dobrze jest wydzielić sobie osobną szafkę na tego typu produkty, a do przygotowywania posiłków używać osobnego zestawu naczyń. W przypadku gdy alergia na gluten u dziecka jest bardzo mocna, w stopniu, w którym nawet jego śladowe ilości wpływają na jego samopoczucie, warto pozbyć się z domu całkowicie maki pszennej i żytniej i zastąpić je mieszanką mąki bezglutenowej.

Niewątpliwym wyzwaniem dla rodziców bezglutenowych dzieci jest także komponowanie dla nich odpowiedniego i bogatego w wartości odżywcze jadłospisu na cały dzień. Posiłki dziecka powinny zawierać zarówno bezglutenowe produkty zbożowe, owoce i warzywa, produkty mleczne i zdrowe tłuszcze.

Warto także eksperymentować i sprawdzać co dziecko chętnie zjada, a jakich produktów lepiej mu nie podawać, jednak zalecamy robić to z rozwagą, aby nie uczynić z naszego dziecka „królika doświadczalnego” i posiłkować się w tym przypadku sprawdzonymi przepisami i poradami innych rodziców bezglutenowych dzieci. Produkty bezglutenowe dla dzieci obecnie znajdziemy w wielu dobrych marketach w całym kraju, zatem dobranie odpowiedniego jadłospisu do potrzeb naszych pociech nie powinno stanowić wielkiego problemu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>