Najprostsze bezglutenowe bezy

Bezy to przysmak lubiany przez wielu, jednak nie każdy wie, że z powodzeniem można przyrządzać je w wersji bezglutenowej. Dzisiejszy przepis jest szybki i naprawdę łatwy, a bezy wychodzą lekkie, chrupiące i pyszne. Oto, jak przygotować je w kilku krokach, by cieszyć się wspaniałym deserem bez glutenu.

 Jeśli chodzi o bezy, ich przygotowanie bywa problematyczne. Wiem z doświadczenia, że nie zawsze wychodzą tak, jakby się chciało. Bardzo wiele zależy od piekarnika i oczywiście od przepisu. Muszę powiedzieć, że z tym przepisem jeszcze nigdy nie udało mi się zepsuć bezów, co jest naprawdę dużą rekomendacją. Teraz przyrządzam je już tylko w ten sposób. Ich pieczenie to dobra zabawa, a efekty zachowycają moją rodzinkę, znajomych i oczywiście mnie samą :)

 Składniki

  • 5 białek z jaj średnich (M)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Na początek oddzielamy białka od żółtek. Uważamy, by ani trochę żółtka nie pozostało nam w białku. Następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną, bardzo gęstą pianę pianę. By sprawdzić jej gęstość, odwracamy delikatnie naczynie dnem do góry. Piana nie powinna nawet drgnąć. Na koniec powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Nakładamy białko do szprycy. Wyciskamy bezy na papier. Pieczemy w 100 st. C. przez 30 minut. Zostawiamy w piekarniku do wyschnięcia.

Gotowe bezy są chrupiąca, suche w środku i rozpływają się w ustach. Możemy podawać je z owocami, ulubionym kremem lub możemy dekorować nimi ciasta i desery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>